3 min read

De ‘Hybride Werkplek’, wij namen hem onder de loep!

Featured Image
 

De Hybride Werkplek, wij namen hem onder de loep
De wereld is volledig veranderd na de uitbraak van COVID-19. Organisaties werden van de een op de andere dag gedwongen tot een thuiswerkbeleid. Een jaar later zie je steeds meer verschuivingen waarbij er een combinatie wordt gemaakt tussen werken vanuit huis en op kantoor.

In onze recente poll op LinkedIn, vindt ten minste 68% van de stemmers het prettig om het werken op kantoor en vanuit huis af te wisselen. 16% geeft aan productiever te zijn wanneer ze alleen vanuit huis werken en de andere 16% wil graag weer volledig naar kantoor.

Covid-19 heeft de overgang naar een hybride werkmodel enorm versneld, maar wat is het precies en wat zijn de voordelen van de hybride werkplek?

Wat is eigenlijk de Hybride Werkplek?
In de meeste gevallen betekent een hybride werkmodel, dat er tenminste één keer per week op kantoor wordt gewerkt. Het kantoor transformeert van een plek waar je moet zijn, naar een plek voor samenwerking, persoonlijke ontmoetingen en teambinding, terwijl meer alledaagse werkzaamheden elders plaatsvinden. Elke organisatie zal zijn hybride werkmodel een beetje anders benaderen, om zo aan te sluiten op de unieke behoeftes én de bedrijfscultuur. 

Organisaties die een hybride werkmodel implementeren, zullen nog steeds kantoren hebben, hoewel het aantal, de locaties en de inrichting hiervan kunnen veranderen of variëren. Sommige medewerkers zullen ervoor kiezen om fulltime op kantoor te werken terwijl anderen alleen vanuit huis werken. Maar in de meeste gevallen, zal het merendeel van de medewerkers hun tijd verdelen tussen kantoor en huis.

De voordelen en uitdagingen van de Hybride Werkplek
Het is aangetoond dat het stimuleren van medewerkers om op deze manier te werken een aantal voordelen oplevert, vooral als het gaat om productiviteit en loyaliteit.

Veel medewerkers werken bijvoorbeeld liever op afstand op dagen dat ze zich moeten concentreren op specifieke taken of krappe deadlines hebben. Dagen op kantoor worden gebruikt om meer samen te werken. Uit onderzoek van Microsoft is gebleken dat dit vermogen om te kiezen hoe, waar en wanneer ze werken, in korte tijd de productiviteit en tevredenheid van het medewerkers is verhoogt met 39%.

Organisaties profiteren er zelf ook van. Deze aanpak zou niet alleen de behoefte aan uitgebreide kantoren kunnen verminderen, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen, gelukkigere en loyalere medewerkers maar het zal ook leiden tot een daling van de kosten die gepaard gaan met werving.

Wanneer er zich kansen voordoen, wordt de beschikbare talentenpool aanzienlijk vergroot, omdat kandidaten door hybride werken niet langer dichtbij het kantoor hoeven te wonen. Daarnaast maak je het een stuk aantrekkelijker door een combinatie van kantoor en thuiswerken aan te bieden.

Natuurlijk is hybride werken niet zonder uitdagingen. Door simpelweg een organisatie hybride te verklaren, betekent dit niet dat de medewerkers zich onmiddellijk op hun gemak voelen bij de nieuwe aanpak en dus productiever zullen worden. Het is belangrijk om bewust te zijn van de onderdelen waarop je je als organisatie extra moet focussen om zo een succesvolle hybride omgeving te creëren.

Communicatie kan bijvoorbeeld een grotere uitdaging worden met een hybride werkplek. Wanneer teamleden voor een deel fysiek aanwezig zijn en een ander deel vanuit huis werkt, is het van belang dat de teamleden thuis zich toch betrokken voelen. Investeren in tools om communicatie en samenwerking te stimuleren is essentieel, net als ervoor zorgen dat deze aansluiten op de behoeften van medewerkers. Zo heeft Microsoft de oplossing Teams Rooms geïntroduceerd waarbij elke kamer om gezet kan worden in een vergaderruimte. Hierdoor kan iedereen locatie onafhankelijk aanwezig zijn in de vergadering.

De Hybride Werkplek van de toekomst
Hoewel elke verandering uitdagingen met zich meebrengt, heeft de pandemie ons laten zien dat de technologie beschikbaar is om hybride werken tot een succes te maken. Veel mensen hebben video-, chat- en samenwerkingshulpmiddelen omarmd en het zijn deze oplossingen die hybride eenvoudig, effectief en populair maken.

Zo biedt Microsoft Teams alle oplossingen in één tool: vergaderen, chatten, bellen en samenwerken. Hierdoor kunnen verschillende afdelingen eenvoudig verbonden blijven ongeacht of ze op thuis werken, onderweg of op kantoor.

IRIS one ondersteunt jouw Hybride Werkplek
Een hybride werkplek moet alle medewerkers ondersteunen, ongeacht hun locatie of hoe vaak ze ervoor kiezen om ter plaatse te zijn. Technologie maakt dit mogelijk en er zijn meerdere oplossingen beschikbaar die de reis naar een effectieve en productieve hybride werkplek sneller en gemakkelijker maken voor alle betrokkenen.

IRIS one kan jouw organisatie helpen om de IT-infrastructuur volledig in te richten naar de hybride werkplek. Neem vrijblijvend contact met ons op via: 073-5232288 of stuur een e-mail naar iris@iris-one.nl.

IRIS ONE behaalt ISO27001 en NEN 7510 certificering!

Na het doorlopen van een succesvolle audit onder leiding van Operationeel Directeur Daniël Cirk, heeft IRIS one uit handen van BrandCompliance de...

Read More

2 min read

De voordelen en uitdagingen van de hybride werkplek

Covid-19 heeft de overgang naar een hybride werkmodel enorm versneld, maar wat is het precies en wat zijn de voordelen van de hybride werkplek?

Uit...

Read More

1 min read

Het hybride werken met de moderne werkplek, wat houdt het in en hoe doe je dat?

Je hebt vast wel eens van de termen ‘hybride werken’ en ‘de moderne werkplek’ gehoord. Maar wat is het nou precies en hoe werkt het? Is het wel...

Read More