2 min read

Gaan deze 5 dingen binnenkort blijvend veranderen?

Featured Image
 

"Stel dat je twee weken extra tijd hebt, wat doe je er dan mee?” Die vraag stelden we je in de vorige blog, maar inmiddels lijkt het erop dat weken wellicht maanden gaan worden. Dat betekent ook dat er gewenning gaat ontstaan van de dingen die ons goed bevallen zijn. Gaan deze 5 dingen binnenkort blijvend veranderen als nieuwe norm in onze samenleving?

Meer tijd voor elkaar en helpen waar nodig
De bekende Britt Dekker verwoordde het recent mooi bij De Wereld Draait Door. Ze had van ouderen het volgende gehoord: “Als je ouder dan 80 bent, gaat het erom dat je vrienden om je heen hebt.” Het doet je meer dan ooit beseffen dat er meer is dan je dagelijks het hemd uit je lijf werken voor je werkgever. Overal in Nederland ontstaat spontaan hulp. Dat wordt extra aangemoedigd doordat we nu massaal inzien dat zorgverlening en gezondheid het enige is wat, als het erom spant, echt belangrijk is. Dat besef mag wat mij betreft blijvend veranderen.

De factor tijd wordt anders beoordeeld
Ouders met jonge kinderen die plotseling thuiswerken zijn erachter gekomen dat het ritme van ‘working nine to five’ niet te handhaven valt. Plotseling zijn er kinderen die om 11:00 uur willen spelen of om 09:15 ontbijt willen. Werkritme is wel belangrijk, maar er zal mogelijk blijvend anders met de factor tijd worden omgegaan. Zeker voor ouders die zien dat hun kinderen er ook van genieten. Dan is werken van 19:00 tot 21:00 uur best te doen omdat je ’s middags in de zon samen hebt kunnen spelen.

Het vertrouwen van managers, het kunnen loslaten
De reden waarom werknemers niet vaker thuiswerken heeft in veel gevallen te maken met de werkgever of de manager. Op kantoor heb je controle op wat er gebeurt is wat zij dachten. Maar het is zeker niet ondenkbaar dat zij erachter komen dat er nu in kortere tijd een hogere kwaliteit geleverd wordt. Gaat het onderlinge vertrouwen ook definitief veranderen als blijkt dat er prima online is doorgewerkt?

De focus op wat kan!
Als er meer focus blijft op datgene wat kan, dan is dat het mooiste resultaat na een crisisperiode. Randzaken doen er nu niet meer toe en om ons heen zien we creativiteit ontstaan van mensen die in staat zijn het roer om te gooien wanneer dat nodig is. Best knap, al die veerkracht!

Meer aandacht voor collega’s, vrienden en familie
“Je weet pas wat je mist als het er niet is”. Nu het helaas zo is dat het afgeraden wordt om je ouders te bezoeken, en de verpleegtehuizen zelfs bezoekers weren, zal de omhelzing alleen maar intenser zijn. Eens?

Of al deze dingen blijvend veranderen dat bepaal je natuurlijk zelf. Wel hoop ik dat je in ieder geval, net als ik, je handen blijft wassen.

Veel succes toegewenst vanaf m’n thuiswerkplek.

Rob Stolzenbach

IRIS ONE behaalt ISO27001 en NEN 7510 certificering!

Na het doorlopen van een succesvolle audit onder leiding van Operationeel Directeur Daniël Cirk, heeft IRIS one uit handen van BrandCompliance de...

Read More

2 min read

De voordelen en uitdagingen van de hybride werkplek

Covid-19 heeft de overgang naar een hybride werkmodel enorm versneld, maar wat is het precies en wat zijn de voordelen van de hybride werkplek?

Uit...

Read More

1 min read

Het hybride werken met de moderne werkplek, wat houdt het in en hoe doe je dat?

Je hebt vast wel eens van de termen ‘hybride werken’ en ‘de moderne werkplek’ gehoord. Maar wat is het nou precies en hoe werkt het? Is het wel...

Read More