Misschien is het jou ook wel overkomen, je wacht op een e-mail van de GGD met daarin jouw corona testuitslag. Dan ontvang je opeens een e-mail waarin staat ‘Verzonden met ZIVVER’. Veel mensen hebben hierbij de vraag gesteld; komt dit bericht wel echt van de GGD, is dit geen phishing en kan ik wel veilig op deze link klikken?

In deze blog leggen we je precies uit wat ZIVVER is, hoe het werkt en waarom ook de GGD hiermee is gaan werken.

Privacy gevoelige gegevens
De voornaamste reden is dat ook jouw corona testuitslag privacygevoelig is. Om fouten te voorkomen, maakt ook de GGD gebruik van ZIVVER (geautomatiseerde security software) waardoor ze zeker weten dat jij echt de ontvanger/lezer bent van het bericht.

Hoe werkt het?
Simpel gezegd, de verzender van de e-mail maakt gebruik van een tussenstap in het verzendproces. Hierbij geef jij, als ontvanger, de e-mail vrij door te bevestigen dat je het ook echt daadwerkelijk bent met bijvoorbeeld een SMS.

Moet ik dit zelf ook hebben?
Nee, je hoeft het zelf niet te hebben om het bericht te kunnen lezen of vrij te geven. Wel zou je na kunnen denken over bijvoorbeeld je werk. Als je te maken hebt met privacy gevoelige gegevens zoals combinaties van namen, e-mailadressen of specifieke andere persoonlijke informatie waaruit te herleiden is om wie het gaat, heb je jezelf te houden aan de regels die gelden binnen de AVG / GDPR.

ZIVVER is hierin een handig en veilig hulpmiddel doordat de applicatie aangeeft in hoeverre de mail vertrouwelijke informatie bevat terwijl je de e-mail aan het opstellen bent.

Over ZIVVER
Vanuit onderzoek komt naar voren dat in 85% van de gevallen een data lek te herleiden is tot verkeerd verstuurde communicatie zoals een email. Van de gedeelde persoonsgegevens komt 66% namelijk in handen van de verkeerde mensen.

Deze menselijke fout is onvermijdelijk voor organisaties en slechts 52% van werkend Nederland kent de gevaren die het delen van bestanden op een onveilige manier met zich meebrengt.

Daarom is ondersteunende software die werknemers overal en altijd kunnen gebruiken belangrijk om een data lek te voorkomen. ZIVVER is een dergelijk type software.

Meer weten?
Nieuwsgierig naar andere functionaliteiten van ZIVVER of de mogelijkheden voor jullie organisatie? Neem contact met ons op, of klik op de onderstaande button voor meer informatie.