Google gebruikers van de G-Suite moeten, vanaf 1 juli aanstaande, overstappen naar een betaalde versie van de tegenhanger van Microsoft 365. Hiermee lost Google een probleem op waar ze al sinds 2012 tegenaan lopen.

De kosten per 1 juli aanstaande
Google maakt al langer gebruik van het Workspace abonnementen modelmaar de gebruikers van de gratis zakelijke Google G-Suite zullen vanaf 1 juli flink in de buidel moeten gaan tasten. Met prijzen variërend van 5 euro per gebruiker per maand tot aan 15,60 euro per gebruiker per maand voor de standaard business versies en voor de enterprise versie, gaan de prijzen fors omhoog. In dit artikel gaan we een gelijke strijd tussen Microsoft 365 en Google Workspace aan waarbij we niet inzoomen op de kleinere specs. Wij gingen namelijk op zoek naar de verschillen  en maakten er een wedstrijd van. Ready, set, go!

Productiviteit Microsoft 365 versus Google Workspace
Zowel Microsoft als Google, bieden productiviteitsapplicaties met nagenoeg dezelfde tools aan op dit vlak. Wat de één Excel noemt, noemt de ander Google Sheets en ga zo maar door. Hieronder een grove vergelijking tussen beiden software giganten.

Microsoft komt op voorsprong door gebruikersgemak
De adoptie in Nederland van het gebruik van Online Apps blijft relatief laag. Google is 100% gebaseerd op online werken terwijl Microsoft de gebruiker de keuze geeft. Microsoft levert op alle fronten tooling aan om eenvoudig online en offline te synchroniseren zodat je ook zonder internet je werk kan doen. Daarnaast is de hoeveelheid Microsoft gebruikers nog steeds vele malen groter dan de hoeveelheid Google Workspace gebruikers. Hierdoor zal je op het vlak van adoptie minder uitdagingen hebben. 

Wanneer we Microsoft Teams vergelijken met Google Meet, is Microsoft Teams de duidelijke winnaar. Teams is een krachtige samenwerkingstool waarin het delen van gegevens, chat, (video)bellen èn integratie met andere Microsoft Applicaties centraal staat. Microsoft voegt met bellen met Microsoft Teams een nog krachtigere optie toe door je telefoniecentrale onderdeel te laten zijn van je Moderne Werkplekken.

Microsoft wint de wedstrijd wanneer het gaat om security
Microsoft 365 en Google Workspace zijn ontworpen om te voldoen aan strenge normen voor gegevens, privacy en beveiliging. De suites worden regelmatig bijgewerkt, waardoor ze veilig zijn. Met Microsoft 365 en Google Workspace kunnen platformbeheerders de beveiligingsprotocollen aanpassen om gebruikerstoegang en -machtigingen te beheren.

Er is echter één groot verschil… een bepalend verschil.

Google Workspace biedt bescherming tegen phishing en spam voor je e-mail. Het biedt tweestapsverificatie, op groepen gebaseerde beleidscontroles, Advanced Protection Program en eindpuntbeheer.

Microsoft 365 biedt in tegenstelling tot Google een veel robuustere oplossing. Dit doen ze door meer dan 1.000 beveiligings- en privacycontroles als security lagen te gebruiken en het is daarnaast eenvoudig te combineren met extra lagen van derde partijen zoals bijvoorbeeld Endpoint Detectie en Respons.

Microsoft Advanced Threat Analytics, Preventie van gegevensverlies voor e-mail en bestanden, Windows Information Protection en BitLocker, Microsoft Security and Compliance Center, eDiscovery en geavanceerde audit, en Microsoft Defender Antivirus en Device Guard, die al jouw Windows-apparaten beveiligen tegen virussen, spyware en andere malware, maken Microsoft tot de absolute winnaar op het vlak van Security.

Eindstand, 1-3 voor Microsoft dus de conclusie is…
Als jouw favoriete team een wedstrijd verliest, ben je natuurlijk niet direct supporter van het andere team en zo zal het ook zijn met deze wedstrijd. Ben je een Google Workspace gebruiker, dan zou je jezelf de vraag kunnen stellen of het gebruikersgemak en de security-voordelen opwegen tegen de inspanningen op het vlak van adoptie.

Ben je al Microsoft gebruiker, blijf dan lekker waar je zit… je team heeft gewonnen!

Hulp nodig met Microsoft 365, Moderne Werkplekken, Security, Productiviteit of een van de andere ICT Services? Neem contact met ons op, we gaan graag samen met je aan de slag!