Natuurlijk niet hoor ik je denken… Nou geen zorgen, wij ook niet. Hetzelfde geldt voor de vraag “leen jij je wachtwoord weleens uit aan iemand”. In eerste instantie zouden wij hier ook “nee” op zeggen, maar heeft je partner bijvoorbeeld je bol.com wachtwoord, je Netflix wachtwoord? En is één van die wachtwoorden misschien hetzelfde als een wachtwoord op je werk? Bij meer dan 60% van de mensen is dit dus wel het geval.

Het is daarom niet de vraag of, maar wanneer je te maken krijgt met een datalek of enige vorm van cybercriminaliteit. Hackers worden namelijk steeds innovatiever en richten zich tegenwoordig op mensen in plaats van apparaten. Het menselijk handelen is en blijft de zwakste schakel. 

In 91% van de gevallen, is een datalek dan ook een gevolg van een phishing mail. Hierin zit een schadelijke link verstopt waar iemand dan op klikt. Phishing lijkt ouderwets en achterhaald, “wie klikt er nog op zo’n link” denk je misschien. Maar er zijn inmiddels al verschillende technieken van phishing en ze worden steeds verfijnder. Hierdoor wordt het herkennen van een schadelijk bericht steeds moeilijker. Dit is een van de redenen waarom hackers zich steeds vaker richten op mensen. De beveiliging van apparaten is tegenwoordig goed op orde. Maar helaas kan deze technologie er (nog) niet voor zorgen dat onze apparaten niet meer besmet raken met een virus, wanneer we op een schadelijke link geklikt hebben.

Daarnaast maken we het hackers ook niet erg moeilijk, doordat we vaak  hetzelfde wachtwoord gebruiken voor zowel onze privé accounts als onze zakelijke accounts. Stel een hacker weet te achterhalen wat het wachtwoord is van je Netflix account die je ook gebruikt voor je zakelijke email. Dan kan een hacker in dit geval ook inloggen op je zakelijke omgeving en gevoelige informatie vanuit je e-mail applicatie stelen. Een datalek is dan ineens werkelijkheid en de gevolgen zijn enorm. Het is daarom belangrijk dat we bewuster omgaan met gevoelige informatie zoals wachtwoorden en daarmee de kans op een datalek verkleinen.

Daarnaast zijn er mogelijkheden waarmee we onszelf kunnen wapenen tegen dergelijke aanvallen. Er zijn namelijk trainingen waarin we leren op welke manieren hackers ons aanvallen. In deze trainingen worden niet alleen de verschillende varianten van phishing besproken, maar ook alle manieren waarop we slachtoffer kunnen worden van hackers. We vergroten daarmee onze bewustwording van het aantal aanvallen waar we mee te maken kunnen krijgen en hoe we daarmee om moeten gaan.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op of klik op de onderstaande button voor meer informatie