2 min read

Nieuwe software update voor iPhone iOS 15.

Featured Image

iOS 15 is dé grote iPhone-update van 2021 en is vanaf nu te downloaden. Wij hebben de belangrijkste functies op een rijtje gezet.

Veegtoetsenbord ondersteunt Nederlands
Het veegtoetsenbord wordt al langer aangeboden door Apple. Hiermee kun je letters tekenen om snel een woord te maken. Deze functie is vergelijkbaar met apps zoals Swype en SwiftKey.

Met iOS 15 ondersteunt Apple nu ook de Nederlandse taal.

iPhone camera kan teksten lezen
Met iOS 15 wordt het camerabeeld gescand voor tekst. Je kunt straks bijvoorbeeld automatisch geschreven tekst kopiëren door simpelweg je iPhone op de aantekeningen, het schoolbord of de spreadsheet te richten.

Je kunt de tekst hierdoor vertalen of op internet meer informatie zoeken.

Dagelijks overzicht gemiste berichten
Door de nieuwe update, krijg je een eenduidiger beeld te zien van de gemiste berichten. Deze worden gesorteerd op basis van relevantie. Ook zal er een grote nadruk op de afbeeldingen gelegd worden.

Notificatie- en appfilter voor zakelijk en privé
De ’Niet-storen’ functie bestaat al langer op de iPhone, deze optie is nu uitgebreid. Met Apple Focus kun je meldingen bundelen op basis van het tijdstip waarop ze binnenkomen en het onderwerp. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen werk, privé en slaapstand.

Afhankelijk van je gekozen optie, worden de notificaties van bepaalde apps gedempt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je geen zakelijke berichten wilt ontvangen als je de optie op Privé zet. Daarnaast kun je het iconenscherm aanpassen op basis van de gekozen optie, zodat je alleen de zakelijke werkapps ziet op werkdagen.

3D-kaarten bij navigeren
Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een 3D-weergave van de omgeving in de Kaarten-app van Apple. Hierdoor worden bijvoorbeeld bruggen en viaducten duidelijker weergegeven.

Weer-app in een nieuw jasje
De weer-app is in een nieuw jasje gestoken en toont door de update meer informatie. Naast de tempartuur, wordt ook de luchtkwaliteit getoond en staan er meer details over de neerslag in het weeroverzicht.

Facetime wordt veel beter
Apple heeft vol ingezet om de kwaliteit en beleving van Facetime te verbeteren. Zo wordt er gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie om het achtergrondgeluid te beperken, zit er nu een portretmodus in zodat de camera op je gezicht focust en kun je van Spatial Audio genieten – het geluid komt van de kant waar het ook echt vandaan komt.

Ook is het straks mogelijk om samen met vrienden naar muziek te luisteren of een video bij een streamingdienst af te spelen met Shareplay.

   

Safari krijgt Extensies
Ook Safari heeft van Apple een opfrisbeurt gekregen. Safari krijgt namelijk ondersteuning van extensies. Misschien maakte je hier al gebruik van op de Mac-versie. De uitbreiding brengt belangrijke functies van aparte apps naar je browser.

Zo kun je bijvoorbeeld je spelling checken met Grammarly en met wachtwoordbeheerder kun je automatisch je inloggegevens bij apps en websites invullen.

Welke iPhones zijn geschikt voor de iOS 15?

 • iPhone 6S (Plus)
 • iPhone SE (2016)
 • iPhone 7 (Plus)
 • iPhone 8 (Plus)
 • iPhone X
 • iPhone XS (Max)
 • iPhone XR
 • iPhone 11 (Pro en Pro Max)
 • iPhone SE (2020)
 • iPhone 12 (mini, Pro en Pro Max)
 • iPhone 13 (mini, Pro en Pro Max)

De nieuwe versie van iOS is bij beschikbaarheid te downloaden via Instellingen > Algemeen > Software-update

IRIS ONE behaalt ISO27001 en NEN 7510 certificering!

Na het doorlopen van een succesvolle audit onder leiding van Operationeel Directeur Daniël Cirk, heeft IRIS one uit handen van BrandCompliance de...

Read More

2 min read

De voordelen en uitdagingen van de hybride werkplek

Covid-19 heeft de overgang naar een hybride werkmodel enorm versneld, maar wat is het precies en wat zijn de voordelen van de hybride werkplek?

Uit...

Read More

1 min read

Het hybride werken met de moderne werkplek, wat houdt het in en hoe doe je dat?

Je hebt vast wel eens van de termen ‘hybride werken’ en ‘de moderne werkplek’ gehoord. Maar wat is het nou precies en hoe werkt het? Is het wel...

Read More